Форум

Data.BG Форуми: Торент - често задавани въпроси - Data.BG Форуми

Прехвърляне към съдържание

 • (43 Страници) +
 • 1
 • 2
 • 3
 • Последна »
 • Вие не можете да започнете нова тема
 • Тази тема е заключена

Торент - често задавани въпроси

#1
Потребителят е неактивен   divxrullz 

 • Група: Потребители
 • Мнения: 268
 • Регистриран: 19-January 38
 • Репутация: 4
Автор: Nikter

Поради зачестилите теми с въпроси реших да нахвърлям набързо малко инфо за това как се прави торент файл и как се пуска да се сийдва. Тъй като не мога да ъплоудна скрийншотове инфото ще е само текст, затова се съсредоточете и четете внимателно. Ще отговарям на всякакви въпроси, ако мога да им отговоря. Може да пропусна нещо или да ви се стори елементарно, но нямам време да описвам всичко подробно, просто го парвя от добра воля, за да задоволя нарастналата нужда. Ако модераторите решат, мога да ползват темата в Хелпа на Дата, като малко я модифицират и махнат излишните ми глупости, а също така особено ще е от полза, ако успеят да добавят и скрийншотове.

Що е торент с думи прости.

Известният на всички даунлоуд е така нареченият даунлоуд по http или по ftp - отивате “някъде, където има много неща и си стоят там” и ги сваляте от “там”. Това “там” се нарича СЪРВЪР (от английската дума – serve, служа, обслужвам, отивате там и той ви обслужва, теглите си).

При торентите системата е друга. НЯМА СЪРВЪР, няма такова “там”, където да отидете и да си свалите нещата. Всички неща стоят в компютрите на отделните хора, а не някъде в Интернет на сървър. Всеки, който реши да сподели нещо с другите прави ТОРЕНТ ФАЙЛ, който после го качва на ТРАКЕР. Примерно вие решавате да качите нещо някъде, за да се сваля от другите. Досега качвахте на сървърът и чакахте ъплоуд, дали ще има, няма ли да има, колко ми е мястото и така нататък. При торентите не качвате това, което искате да качите, а само оставяте СЛЕДА КЪМ НЕГО и ако някой се закачи за нея ще го свали от вас, а не от сървър. Примерно, решавате да споделите файл, той си стои в компютърът ви, а вие просто правите едно торент-файлче към него, което качвате на ТРАКЕРИ (от английската дума – track, следа, оставяте следа, че еди-кое-си го имате вие).

Торент файловете се СВАЛЯТ, КАЧВАТ И ПРАВЯТ С ТОРЕНТ ПРОГРАМИ, които се наричат ТОРЕНТ-КЛИЕНТИ. Има много такива. Няма да се спирам на тях. Само ще спомена, че често ги наричат и шеговито така:
Azureus – Жабата (иконката му е синя жаба)
Bit Comet – Кометата, Портокалчето (иконката му е портокалче)
Bit Spirit – Дракончето (иконката му е зелено драконче)
и други

Сваляне на торент – ЛИЙЧ, СИЙД

Отивате на тракера, избирате си това, което търсите, натискате по файлът и той се отваря автоматично в торент-клиентът ви, или ако искате си го сейвате някъде, пък после го отваряте с клиента си, отгоре Open и така нататък, всеки клиент го има това. Като го отворите ще ви пита къде да сейва това, което ще почне да сваля, избирате си мястото. Някои програми не питат, ами трябва в настройките да му зададете къде да го сейва, щото ще си го сейвне някъде, пък после иди го намери. :)

И като отворите торент-файлчето ЗАПОЧВА ИСТИНСКОТО СВАЛЯНЕ. Но това сваляне не го правите от Арена, Дата, Фен или БлаБла.бг, а от човекът, който е качил торент-файлчето, примерно, ако съм аз, то го сваляте от МОЯТ КОМПЮТЪР. Програмата си прави папка, в която сваля това, което всъщност искате. Така след свалянето ще имате една папка с името на файлът, които сте искали и едно торент файлче със същото име. В момента, в който сваляте вие сте ЛИЙЧЪР (от англ дума – leech, пиявица, смуча, дърпам). Идеят на торентите е ДА НЕ СМЕ ЕГОИСТИ. Щом свалите поне малка част от файлът вече сте готов едновременно със свалянето да почнете да го раздавате на другите, които също го искат. Раздаването се нарича СЕЕНЕ и се почва автоматично от торент програмата, така вие ставате ЛИЙЧЪР и СИЙДЪР (от англ дума – seed, сея, раздавам, качвам, ъплоудвам, но това не е познатият ви ъплоуд от http сървърите, вие просто споделяте и сваляте) едновремено. Като приключите със свалянето, оставате САМО СИЙДЪР. Така, ако един човек пръв е качил торент файлчето някъде и в началото само от него сваляте, след като го свалите, вече ставате ДВАМА, от които следващият трети ще сваля едновременно. Това води често до нарастване на скоростта ви на лийч (ако сваляте от много хора) или сийд, доста над тарифата, за която сте си платили. :) Ето защо е важно след като свалите файлът да го оставите и да не го преименувате или да триете торент файлчето, за да могат и други да го лийчнат от вас. Благородно, нали! :) Ако пък толкова ви дразни как му е името, просто го КОПИ-ПАСТЕ на друго място на дискът и там си преименувайте копието, но оригиналът оставете там, където е.

ВАЖНО!
За регистрациите в торент сайтове
При доста торент сайтове, за да влезете и да им разгледате торентите се иска регистрация. Но има и международни такива, които направо ви отварят страницата с торентите и направо си избирате, няма регистрация. В Арената въведоха даже лимит на броя на регистрираните. Защо го направиха – защото хората не искат торенти и си правят оглушки, регистрират се, после почват да свалят филми през стандартен даунлоуд и не свалят никакви торенти и ако до 7 дена не свалиш торент регистрацията ти изгаря. Все още има такива, затова следете Арената, на заглавната й страница и като видите, че е намалял броят на регистрираните и е ПОД ЛИМИТА, веднага се регистрирайте и първата ви работа трябва да е да СВАЛИТЕ ТОРЕНТ, независимо какъв. Тогава регистрацият ви ще се запази и ще може да си сваляте и неща от http, а именно филмите, даже и игри има все още на стандартен даунлоуд.

На другите торент-сайтове няма такова ограничение, просто защото там няма какво да свалите по старият начин, а всичко е само на торенти. За бъдещето на Датата не знам как ще се постъпи. Засега всичко е свободно.

ВАЖНО!
Какво са коефициентите?
Хората не са свикнали да раздават, а само да взимат и след като си свалят някой файл, те не го оставят да се сийдва известно време. Ето защо измислиха КОЕФИЦИЕНТИТЕ. Колкото повече сийдваш, толкова по-висок коефициент ще имаш. Ако само лийчваш коефициентът ти ще е НУЛА. Така се стигна дотам да въведат и критерии за това, КОЙ МОЖЕ ДА КАЧВА ТОРЕНТИ в даден тракер – естествено, КОЙТО ИМА ПО-ВИСОК КОЕФИЦИЕНТ. Коефициент 0.5 означава, че сте сийднал ПОЛОВИНАТА от това, което сте ЛИЙЧНАЛ. Коефициент 1 означава, че колкото сте свалил, толкова сте и качил, раздал, засял на другите. Коефициент НАД 1 означава, че раздавате повече, отколкото взимате, е как да не му кажеш БРАВО на човека. Всъщност Исус е бил така – само се е раздавал. Най-великият СИЙДЪР. Отплеснах се. :)

ВАЖНО!
За скоростта
Хем очаквайте чудеса, хем не очаквайте, защото скоростта на лийч или сийд зависи от много фактори –
- скорост на въртене на хард-дискът ви
- скоростта, която човекът, от когото теглите може максимално да вдигне
- скоростта, която вие може максимално да вдигнете, когато сийдвате – при някой няма такова нещо като максимално, но при други има шейпъри от доставчика и те ограничават, формират връзката (shape – форма, оформям, слагат й граници)
- ако системата на доставчика ви е от тип звезда – през рутери, тогава едва ли ще надхвърлите скоростта, за която си плащате, такава май е системата на Хоумлан, но понякога и това става. Ако е от друг тип система, с директна оптична видимост, май се казваше, каквато доколкото знам е системата на Еврото (какво е това Евро – не знам), тогава може много сериозно да се вдигне скоростта ви на сийд или лийч.

ВАЖНО!
И така, свалили сте нещо – колко време да го държите на хардът си, за да се сийдва? Това всеки си преценява индивидуално. Разбираемо е за хора с малък хард-диск да не го държат повече от седмица. Чувал съм, че максималният живот на торентите е 28 дена, но може би не е точно така. Най-добре е да имате голям диск. Но пък той не може да е безкраен.

Също така може, след като минат дни и спрете да го сийдвате, да си го запишете на носител и ако видите по форума или под линкът на самият торент в коментарите молба за сийд, да го качите на компота отново, от носителят – СиДито, да свалите торент файлчето от тракера отново, да го отворите в торент клиента като му дадете че го отваряте ЗА СИЙД САМО и да го пуснете на човека да го лийчне, пък после пак може да го изтриете от хардът си отново и така нататък. Като го пускате да се сийдва програмата ще реши, че трябва тепърва да го сваля, за да не става това, просто трябва при отваряне на торента за сийд да посочите папката, в която е съхранено вече сваленото и да дадете Hash-Check (Кометата) или Force Re-Check (Жабата) за да може торент клиента да види, че вече го има и трябва само да го сийдва.

ДОПЪЛНЕНИЕ – По същият начин, ако сте свалили торент с един клиент, но вече сте го деинсталирали и искате да сте с друг (примерно били сте ъс Жабта, а сега искате да сте с Кометата), може да си прехвърлите торентите от единият в другият, пак така, отваряте, Хаш-Чек или другото и така нататък. По-същият начин се прехвърлят торенти от една програма в друга, които са недовършени и се продължават нататък да се свалят.

Как се прави торент-файл

Обясненията ще бъдат само текст. Нямам възможност да кача скрийн шотове. Модераторите могат да ползват темата в Хелпа. Обясненията ще се отнасят да торент-клиент Azureus и тракер Дата, но са идентични при всички други програми за торенти, съответно при други тракери просто трябва да знаете името на тракера.

За да качите торент на Дата трябва да имате предварително направен .NFO файл КЪМ ТОРЕНТА. На други тракери няма такова изискване, но тук има.

Как се прави NFO файл
- Отваряте Notepad
- Пишете в него каквото ще пишете, описание на файлът, за който правите торент, ако е архивче, накратко описвате програмата, ако е музика описвате по-подробно, изпълнители, тракове, издател, година и други, ако е филм не е зле да има данни за филма, кадри в секунда, заглавие, артисти, година и така нататък. Най-лесно ще разберете какво да пишете в NFO файлът, ако просто разгледате някой торент от http://www.data.bg/torrents/ и натиснете отдолу ВИЖ NFO КАТО ТЕКСТ. Може да ползвате кое да е NFO на друг юзър като модел и да си го модифицирате.
- След като свършите с писането избирате отгоре File/Save as…/спускащото се меню Save as Type избирате All Files/а отгоре в поле File Name пишете “име на това, което качвате, най-добре да е еднакво с името, което ще ползвате за торента”.nfo. Примерно, ако ще качвате Blablabla1999 нека nfo-то е Blablabla1999.nfo и го сейвате там, където е това, за което ще правите торент. Така ще ви е най-събрано и подредено. Пак повтарям – искам да кача Blablabla1999, която се намира на D:MusicBlablabla, тогава ще сейвна Blablabla1999.nfo в D:MusicBlablabla

И така почваме с направата на торент.

- Отваряте Azureus
- Горе на туулбара избирате БЯЛАТА ИКОНКА КАТО ЛИСТ ХАРТИЯ или от File/Create torrent. (второто важи май за всички програми)
- Отваря ви се едно ново прозорче Make a torrent
- В полето Announce URL трябва да напишете това http://bt.data.bg/announce.php (това е тракерът на Дата. Ако ще качвате другаде, разучете името на тракера и пак го напишете в това поле)
- Отдолу чавките не ги пипате
- Single file или Directory – ако изберете първото, ще направите торент само на едно файлче – примерно архив от книги или програми, което предварително сте архивирали и подготвили. Ако пък изберете второто, направо ще качите торент за цяла папка от вашият компютър, примерно албум, филм или сборни mp3-ки и т.н.
- Comment не е задължително да се попълва
- Натискате Next
- На второто прозорче вече избирате от вашият компютър ТОВА, КОЕТО ЩЕ КАЧИТЕ като торент. Отивате и го намирате. После пак бутон Next
- На третото прозорче ви дава КАК ЩЕ СЕ КАЗВА ТОРЕНТ ФАЙЛЪТ и КЪДЕ ЩЕ СТОИ ТОРЕНТ ФАЙЛЪТ във вашият компютър. Може да му промените името или мястото. Имайте предвид, че каквото е името му, така ще се вижда и в Датата, когато се отвори страницата му. Затова помислете кое име най-много ще ви харесва.
- Отдолу имате възможност да му зададете да почне да сийдва веднага щом го направите. По-добре НЕ МУ ДАВАЙТЕ ТОВА, ами като стане готов го пуснете ръчно да се сийдва. Сега вече разбрахте ли защо непрекъснато се качват торенти, които имат 0 сийдъри, просто хората правят торент след торент, за да спасяват, пък ще го пуснат да се сийдва после. Така че потърпете.
- Натискате Finish и торентът започва да се прави. Ако е текстови архив ще стане за нула време. Ако е албум ще има млко да почакате, ако е филм – доста ще почакате, е зависи и от скоростта на компютърът ви. По време на направата е възможно компютърът да зависне в смисъл, че няма да можете да правите нищо друго. Оставете го спокойно да си го направи. Просто Жабата е тежка. При Кометата не знам дали не е по-бързо.
- Като се изпълни зеленичкото отдолу, вече е готов, ще го разберете и по това, че хардът ви ще престане да хърка. Тогава натискате Close.

ЧЕСТИТО, Вие направихте първият си торент. А сега трябва да го пуснете в оборот!

Възможно е нещата малко да се различават при Кометата и Жабата или Дракончето или Торнадото, но ако четете внимателно и тършувате из програмата си ще откриете подобните неща и ще се справите, съжалявам, че така ви давам инфото, но може би с времето ще има подробно описание за всеки торент-клиент в Хелпа на Дата. Това засега е просто едно добро начало. Ако някой иска може тук в тази тема да добави за Кометата подробно или за Торнадото и така нататък. Просто това е за задоволяване на глада.
0

#2
Потребителят е неактивен   danyboylovech 

 • Група: Потребители
 • Мнения: 36
 • Регистриран: 03-December 04
 • Репутация: 0
 • Град:Виена,Ловеч
Bit tоrrеnt ( http://www.Bittorrent.com/ ) е нова, ставаща все по-популярна, peer2peer мрежа за обмен на големи по размер файлове: филми, сериали, игри и други. Примерно Linspire дистрибуциите (Lindows) са разпространяват само в торент мрежата.
Основни черти на торент мрежата са таканаречените trackers и metadata tоrrеnt filesр свалянето на файлове от множество източници и автоматично споделяне на частично сфалените файлове, типично за останалите peer2peer мрежи.
Bit tоrrеnt-та се отличава от другите мрежи по своята архитектура. Всички други p2p използват супер сървъри или потребителски машини, които съдържат адресите на другите потребители. Когато се свържете с потребителската мрежа компютъра Ви започва да Broadcast-ва споделената информация и да участва в Search заявките на другите потребители.
Bit tоrrеnt мрежата не поддържа търсене на файлове, вместо това има централен сървър наречен Tracker за всеки файл. Както и останалите P2P мрежи съдържа адресите на потребителите които също търсят същия файл или го спаделят. Bit tоrrеnt-та осъществява отделна връзка за всеки файл, който сваляте или качвате.
Търсенето на файлове в Торент мрежата става по-трудно, тъй като няма директен Search, това става през сайтове в който се обявяват торент файлове съдържащи информация за адреса на Seeder-а (този който upload-ва торент файла, съдържащ мета датата. ), големината му, и частите на които е разделен. Първо трябва да свалите торент файла (с разширение *.tоrrеnt) и после да го добавите в торент клиента си (bitspirit, bitcomet и др.). В процеса на Download Вие сте пъвоначално Leecher (Downloader), после също ставате Seeder на свалената от Вас част от файла.
Направата на Bit tоrrеnt сървър не е трудна задача, трябва ви Web сървър, най-добре Apache, асоциирате разширението .tоrrеnt с mimetype application/x-bittorrent.. Остава само да направите торент файл съдържащ мета информация за файла (софтуера за това обикновенно се съдържа в клиента), който ще споделяте и да го закачите на даден сайт, като например www.torrents-bg.com , които е най-популярния български торент сървър в момента. Tracker-а получава информация за Leech-ерите и им изпраща произволен лист с peer-ри чрез HTTP и HTTPS, те периодически обновяват информация за да сверят до къде е стигнал даунлоада. Връзките между потребителите са на принципа на DCC-то при IRC – BitTorrent peer protocol, които работи на TCP, като използва портове от 6882 до 6889. При трансфер на данни даунлодерите пазят в query парчета от данните на другите потребителите (pipelining), за да се подбри TCP производителността и за да може да се избегнат грешки при евентуални неочаквани прекъсфания. При такива прекъвфания рекуестите, които са в query се буферират в паметта вместо в application-level мрежов буфер. Така обаче са получава страничен даунлоуд, който остава в кеша и се нарича Trash Data (боклук). Излиза че тази мрежа е правена за големи по размер файлове, тъй като при по малки файлове (до 400МБ) размера на тази Trash Data е същия като при големите(400 и нагоре) – около 30 до 50МБ.
Bit tоrrеnt Клиенти:
Windows
Azureus - http://azureus.sourceforge.net
BitSpirit - http://www.lanspirit.com/bitspirit/ - в мемента не работи с www.torrents-bg.com (26.10.2004)
BitCommet - http://www.bitcomet.com
BitTornado - http://bittornado.com/
Linux
Torrentflux - http://www.torrentflux.com/
Ctorrent - http://ctorrent.sourceforge.net/ - Console
Mac OS
Tomato tоrrеnt - http://sarwat.net/bittorrent/
(Това са най - популярнте)
Насториките на се много и няма тънкости просто попълвате данните си, не се изикват регистрации, интерфеисите са интуитевни.
Bit tоrrеnt Сайтове:

Със забраняването на "фрее" сървърите, което се очаква по Нова Година, изглежда че торента ще е най-добрата алтернатива за обмен на файлове, тъй като от почти всеки компютър може да стане Tracker, тъй като не се изискват особени рeсурси.
По материали от kaldata.com Powered by bastura!!!
===============================================
DanyBoy
Едно малко допълнение....

В общи линии, BitTorent (преобразувано от Bit To Rent - "Битове под наем"), е система, в която потребители си копират един на друг файлове, като в повечето случаи НИКОЙ от тях не разполага в даден момент с пълно копие на файла. Организацията е и проста и сложна и работи по следния начин:

1. Някой решава, че има файл (филм, музика, книга, клип, игра...), който иска да сподели с някого. За целта с помощта на специализирана програма, се прави един файл-описание с разширение ".tоrrеnt", който се публикува в Мрежата. Това може да стане и като просто разпратите e-mail-и до всички заинтересовани, но за да се ускорят нещата е най-добре да се сложат на едно място. Така се появават и т.нар. - tracker сайтове - огромни колекции от tоrrеnt-описания, чрез които ВСЕКИ може да изтегли файла, който желае.

2. В момента, в който започвате тегленето, системата на тракер-сайта добавя и вашата машина към списъка от евентуални места, където този файл е наличен. От вас зависи, дали ще разрешите свалянето да става И от вас или не.

Тук трябва да отбележа, какво още има в tоrrеnt-описанието, освен име и начален адрес. Има брой и големина на парченца (по подразбиране - с големина 256КВ), на които е разделен файла, като всяко парченце има и номер. В това е и силата на системата! Този, който притежава ЦЕЛИЯ файл и е разрешил тегленето му, се нарича seeder ("сеяч"); хората, които теглят от "сеяча" и имат само някакъв процент парченца, се наричат leechers ("смукачи"). Ролята на трекер-сайта е да следи кой от "смукачите" кои парченца има и кой още няма същите тези части. След това, "донаждането" става "от смукач към смукач" без да се товари излишно "сеячът". В крайна сметка, колкото повече "сеячи" и "смукачи" са едновременно активни, толкова по-бързо става и тегленето.

3. Тракер-сайтовете следят и за още нещо, наречено "доверие" - ако един "смукач" спре да тегли един файл, но го остави активен за сваляне, много скоро всички останали ще имат всички негови парченца и той просто ще е излишен в обмена. В този случай системата започва да изпълнява заявките на този потребител по-нарядко (на всеки 5 секунди, вместо на всяка четвърт секунда), като това се отнася за заявките ВЪОБЩЕ! Т.е. - ще пострада и скоростта на обмен на всички останали файлове, което се свалят.

Добре - стига толкова теория.

Следват малко предупреждения!

BitTorrent е система на доброволно споделяне на данни. Препоръката е да отворите максимално машината си към света - наличието на Firewall, анонимайзери и т.н. не спира, но забавя обмена в пъти. Това означава просто, че от гледна точка на tоrrеnt е най-добре да изключите Firewall-а си и да зададете подходящ Port Forwarding през рутера си. Резултатъ е, че ако се намерят злонамерени лица, ще сте лесна жертва на хакерски атаки. Факт е, че на доброволни начала има и хора, толкова доволни от системата, че се стремят да я поддържат максимално чиста от посегателства, но рискът (и то - СЕРИОЗЕН!) си го има. Поне аз използвам компютър, на който не държа нищо важно, освен свалените файлове, пък и тях архивирам на DVD-та веднъж на 2-3 дни.

Какво ви трябва, като софтуер и хардуер:

- компютър, работещ под Windows 98SE или по-нов, Linux, FreeBSD, Sun Solaris или всичк

Изтегли си оригиналния bittorrent клиент: http://bittorrent.com/. След това отиваш на и търсиш каквото ти трябва. Изтегляш си *.tоrrеnt файла, след което можеш да теглиш, resume-ваш и т.н.=============================================
01.01.2007 наближава.Хубаво е да сте подготвени

Еми на всички ни е ясно накъде отиват нещата с българските фрий сървъри. Всеки гледа да се лапа от думичката "безплатен", така че беше немислимо да се продължава share-инга, без да се изгради стабилна p2p мрежа. Вярно е че такива има под формата на eMule, Kazaa и няколко други, но колко от вас имат добър външен нет? Имаше опити с DC++ и създаване на хъбове, но шервънето при тях се ограничава само в кръга от потребители на даден доставчик или даден фрий сървър. Така че и това отпада. Та, събрали се няколко готини пичове и решили че нещата не могат да продължават така. И бял свят вижда първия:

torrents-bg

Все още се дообработва, но работи с пълна сила! В момента тегля филм (Night Watch) със 125 KB/s, което е точно толкова, с колкото тегля и от сървърите! Има си resume, има upload (въпреки че още разучавам как става) има си всичко! Самото сваляне е доста просто и повече за него можете да научите от тази тема. Всичко се състои в източването на един .tоrrеnt файл, който съдържа инфо за местонахождението на парчетата, които предстои да сваляте.

Каталога все още се пълни с филми, игри, музика, клипове, така че по-стари неща не могат да се откриват. Но за това можем да спомогнеми и ние. Нека спрем вече с това кой какво качил, къде качил, с колко качил. .

Темата е просто да разпространя малко тази изненадващо добра инициатива, с надеждата че ще се включите в доразвиването й.
=============================================
П.С Обяснението ми е писано отдавна да не ви очудват някой неща
Поздрави!!!!
0

#3
Потребителят е неактивен   viplove 

 • Група: Потребители
 • Мнения: 194
 • Регистриран: 27-December 04
 • Репутация: 0
 • Пол:Мъж
 • Град:София
Правене на торент файл с BitComet:
1.Отваряте Bit Comet, след което от горната лента с бутоните избирате опцията Create
Публикувано изображение

Ето и какво трябва да се появи с малко обяснения:
Публикувано изображение
0

#4
Потребителят е неактивен   Dataman 

 • Група: Потребители
 • Мнения: 0
 • Регистриран: 03-June 13
 • Репутация: 9
 • Пол:Мъж
 • Град:София
Та да довърша

Пускане в оборот на торент-файл

Отивате на Дата влизате отгоре в ПОТРЕБИТЕЛСКИ ВХОД с ник и парола (естествено трябва да сте регистриран в Дата), след това избирате отгоре ТОРЕНТИ и после отстрани ДОБАВИ. И просто следвате указанията като попълвате всичките полета, избирате си торента, избирате си NFO файлът и така нататък, всички те чакат готови в компа ви. След това, като видите, че торентът е качен:

- отваряте Azureus и отгоре File/Open/ .torrent File (For Seeding)/
- избирате торент файлът и го натискате
- отваря се ново прозорче, в което ви пита къде да СВАЛЯ файлът, но вие го имате, не ви трябва да го сваляте, затова избирате папката в която е той готов за сийдване и давате ОК
- торентът ще се добави в графа за СВАЛЯНЕ, но на вас не ви трябва това, затова натискате по него с десен бутон на мишката и от контекстното меню избирате Force Re-Check
- програмата го сканира и вижда, че е цял и автоматично го прехвърля в графа САМО ЗА СИЙДВАНЕ
- остава само да го пуснете и вече се сийдва.

Това е всичко около Азуреус, виждам, че вече се пише и за другите клиенти.
0

#5
Потребителят е неактивен   fifiperoto 

 • Група: Потребители
 • Мнения: 5
 • Регистриран: 27-March 05
 • Репутация: 0
 • Град:София
 • Интереси:PC-
Малко за BitComet 0.56/0.57
За всички потребители ползващи BitComet, които сийдват повече от 8-10 файла едновременно е известен проблем при който тракера дава грешка : "Min update interval is 20 sec. You waited only.....". Тази грешка е в резултат на въвеждане лимит на времето между отделните анонси, като целта е намаляване претоварването на тракера, възникващо при прекалено голям брой едновременни пиъри. В резултат на тази рестрикция при потребители, които сийдват повече файлове едновременно се появява въпросната грешка, което е логично предвид големия брой сийдвани файлове и значително намалялото време между отделните анонси. Това пък води до разкачане от тракера при продължаващо реално сийдване и като краен ефект се изразява в невярно отчитане на трафика. Налага се потребителите да рестартират ръчно анонсирането за да продължи отчитането на тарфика към тракера.
С други думи при повече заяавки към BitComet , той се "сопва" на тракера и се саморазкача, като продължава да сийдва без да се от4ита коефициент.
Това е в резултат на няколко бъга, които се надявам да бъдат отстранени в по-новите версии, защото този клиент е лек и бърз.

Предполагам, че за сега такова лимитиране на времето между отделните анонси няма но в бъдеще когато тракера се понатовари ...

За другите:
Azureus - Това е клиента (при това отчита точния трафик) НО той изисква и много ресурси и при стартирани още приложения нещата загрубяват.
BitSpirit - Готина програмка, която е доста лека. Е има си малки бъгчета но се преживяват. Аз съм с нея.
BitTornado - става ( не съм я тествал по обстойно)

Дано всичкото това словоизлияние помогне на някой при избота на торент клиент
0

#6
Потребителят е неактивен   valski 

 • Група: Потребители
 • Мнения: 21
 • Регистриран: 13-February 05
 • Репутация: 0
 • Град:Шумен/Варна
А, аз малко некомпетентно да попитам (защото в момента, от тази тема се запознавам с тези торенти), при така стеклите се обстоятелства и налагащото ни се търсене на алтернативни методи за разпространение на "дата", не е ли по лесно използването на програми като "KaZaA" или "eMule"?
П.П. Всъщност тези торенти са пак на p2p принцип ... кое е по лесно?
И какво е предимството на торентите ...
0

#7
Потребителят е неактивен   emiliantodorov 

 • Група: Потребители
 • Мнения: 46
 • Регистриран: 21-December 03
 • Репутация: 0
 • Пол:Мъж
valski, да, и торентите са p2p (peer-2-peer), но са изключително по-добри и надеждни от която и да била друга такава система (p2p) за обмен на файлове.

Като най-малък а ргумент за това - не чакаш за някой файл с минути, часове, та дори и дни. Също така вероятността да попаднеш на фалшив файл/релийз е много малка, та дори може да се каже, че я няма.

Друг въпрос са и вирусите - в мрежа, като тази на eDonkey примерно, то вирусите са нещо нормално, докато тук пак няма дори възможност да попаднеш на такъв, макар че не е изключено.
0

#8
Потребителят е неактивен   uptime 

 • Група: Потребители
 • Мнения: 477
 • Регистриран: 08-February 05
 • Репутация: 0
Само да попитам от написаното до тук не разбрах дали мога да сийдвам преди коефицентът ми да е станал 1.000
0

#9
Потребителят е неактивен   uptime 

 • Група: Потребители
 • Мнения: 477
 • Регистриран: 08-February 05
 • Репутация: 0
какво ще рече

Eror (port 6881 is blacklisted)


щото като тръгна да свалям нещо и ми изписва тва :(
0

#10
Потребителят е неактивен   uptime 

 • Група: Потребители
 • Мнения: 477
 • Регистриран: 08-February 05
 • Репутация: 0
съжалявам за флуда ама искам да питам още нещо важно:

значи ако кача пик на торент ще мога ли после да го ползвам някаде из нета аз ще си я оставя на компа "завинаги" (колкото е възможно де)

та ще мога ли докато е на торент?
0

#11
Потребителят е неактивен   mesirvoland 

 • Група: Потребители
 • Мнения: 41
 • Регистриран: 02-December 04
 • Репутация: 0
 • Град:София

uptime каза:

какво ще рече

Eror (port 6881 is blacklisted)


щото като тръгна да свалям нещо и ми изписва тва :(


Смени си порта, напиши си някакъв порт след 50000, тоя порт (6881) не става.
0

#12
Потребителят е неактивен   emiliantodorov 

 • Група: Потребители
 • Мнения: 46
 • Регистриран: 21-December 03
 • Репутация: 0
 • Пол:Мъж
uptime, по първия въпрос - много интернет доставчици спират за достъп порт 6881, главно с цел по-голяма сигурност, и затова нямаш достъп през него. Просто смени на друг порт, препоръчително след 50 000, примерно 51 126.

За втория въпрос - не го разбрах точно, но май питаш, дали всичко може да се вижда (за примера - картинка) директно чрез линк в друг сайт?

Ако е така - не, не може.
0

#13
Потребителят е неактивен   uptime 

 • Група: Потребители
 • Мнения: 477
 • Регистриран: 08-February 05
 • Репутация: 0

Emiliantodorov каза:

uptime, по първия въпрос - много интернет доставчици спират за достъп порт 6881, главно с цел по-голяма сигурност, и затова нямаш достъп през него. Просто смени на друг порт, препоръчително след 50 000, примерно 51 126.


от каде мога да го направя това
0

#14
Потребителят е неактивен   mesirvoland 

 • Група: Потребители
 • Мнения: 41
 • Регистриран: 02-December 04
 • Репутация: 0
 • Град:София

uptime каза:

Emiliantodorov каза:

uptime, по първия въпрос - много интернет доставчици спират за достъп порт 6881, главно с цел по-голяма сигурност, и затова нямаш достъп през него. Просто смени на друг порт, препоръчително след 50 000, примерно 51 126.


от каде мога да го направя това


Не знам с какъв клиент си, за да ти кажа точно. Разцъкай настройките и ще го намериш, все някъде по settings или options ще има port
0

#15
Потребителят е неактивен   uptime 

 • Група: Потребители
 • Мнения: 477
 • Регистриран: 08-February 05
 • Репутация: 0

mesirVoland каза:

uptime каза:

Emiliantodorov каза:

uptime, по първия въпрос - много интернет доставчици спират за достъп порт 6881, главно с цел по-голяма сигурност, и затова нямаш достъп през него. Просто смени на друг порт, препоръчително след 50 000, примерно 51 126.


от каде мога да го направя това


Не знам с какъв клиент си, за да ти кажа точно. Разцъкай настройките и ще го намериш, все някъде по settings или options ще има port


ок 10х с Azureos съм сега ще потърся
0

#16
Потребителят е неактивен   uptime 

 • Група: Потребители
 • Мнения: 477
 • Регистриран: 08-February 05
 • Репутация: 0
когато му дам 51126 порт и му давам "test" и ми изписва на теста NAT Eror (и при съседните му е така) ся пък какво ще рече това

:)
0

#17
Потребителят е неактивен   nikata 

 • Група: Потребители
 • Мнения: 58
 • Регистриран: 15-January 05
 • Репутация: 0
 • Град:В гората на сенка
Та значи само едно не разбрах. Ако почна да свалям фаил от някой, и този някой си изключи компютара какво ще стане. Ще спре ли долнлоуда? Питам щото оставам с такова впечеткение.
0

#18
Потребителят е неактивен   mesirvoland 

 • Група: Потребители
 • Мнения: 41
 • Регистриран: 02-December 04
 • Репутация: 0
 • Град:София
uptime, имаше някъде вчера или днес много подробна тема точно за Azureus и всичко беше описано - ама още не бяха направили този раздел, може би в Програми - дискусии или в Дата.бг - проблеми, пусни търсачката на форума и потърси по ключова дума Azoreus - ще ти излезе. Аз не го ползвам и затова не мога да ти отговоря, но помня, че беше ужасно подробна.

Ако някой си изключи компютъра, естествено, че не можеш вече да лийчваш от него, докато не го включи пак и не си включи торент клиента и не си рестартира конкретния торент. Което се отнася и до теб - като изтеглиш нещо, остави го няколко дена, за да не оставяш други хора, които са почнали да личват от теб, да увисват.
0

#19
Потребителят е неактивен   cleodeo 

 • Група: Потребители
 • Мнения: 38
 • Регистриран: 03-September 04
 • Репутация: 0

uptime каза:

какво ще рече

Eror (port 6881 is blacklisted)


щото като тръгна да свалям нещо и ми изписва тва :(


Тук е обяснено подробно какво се прави в такъв случай - май голяма играчка пада. Зависи чрез кой торент сайт сваляш. Аз се отказах да пипам Azureus-а и ако ми излиза това съобщение свалям с BitComet.
0

#20
Потребителят е неактивен   mcafee 

 • Група: Потребители
 • Мнения: 829
 • Регистриран: 08-March 04
 • Репутация: 0
 • Град:Карлово
 • Интереси:Football
Е добре бе пичове всичко ми е ясно само не разбрах как да ги достигна тези 10 ГБ при положение че ми пише че трябва да съм супер потребител ?!?!?
0

Споделете тази тема чрез:


 • (43 Страници) +
 • 1
 • 2
 • 3
 • Последна »
 • Вие не можете да започнете нова тема
 • Тази тема е заключена

1 потребители четат тази тема
0 регистрирани потребители, 1 гости и 0 анонимни потребители


Data.BG e форум за дискусии. Data.BG не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Data.BG.

Close  Member Login