Форум

Data.BG Форуми: rq: картина на н. павлович - Data.BG Форуми

Прехвърляне към съдържание

Страница 1 от 1
 • Вие не можете да започнете нова тема
 • Вие не може да отговаряте на тази тема

rq: картина на н. павлович

#1
Потребителят е неактивен   sashkavaseva 

 • Група: Потребители
 • Мнения: 263
 • Регистриран: 13-October 08
 • Репутация: 0
 • Град:в нас Отбор: Pittsburgh Penguins and Juventus.
Публикувано изображение

става въпрос за тази картина /литография/ на големия николай павлович - разделена българия след берлинския конгрес. въпросът ми е; има ли я някой цветна тази картина - не мога да я октрия никъде, а ми трябва много спешно. ако сте я виждали по учебници, някъде я имате цветна, бъдете добри и направете 1 снимка, наистина ще ми помогнете доста
0

#2
Потребителят е неактивен   menadabob 

 • Група: Потребители
 • Мнения: 1813
 • Регистриран: 13-August 08
 • Репутация: 812
В първите години след Освобождението художникът Николай Павлович рисува с масло върху платно композицията „България, Тракия и Македония, разделени от Берлинския конгрес в 1878 г.”. Алегоричната картина е наричана още „Разделена България”. През 1881 г. тя е тиражирана като литография. Отпечатана е на 1 юли в Свищовската литография на Д. М. Дробняк.В разгърнатата като мизансцен от възрожденски театър композиция на Павлович, вече свободната България е представена в центъра чрез фигурата на жена, асоциираща се с античната Атина. Стъпила върху скъсаното и със строшена дръжка знаме на поробителя - с турски полумесец на върха на дръжката и върху платното, тя сияе в своите великолепни антични военни одежди с корона на главата и лента с кръст на врата, наметната с царствена хермелинена мантия. Триумфът и е подчертан с меча, който е вдигнала в едната ръка и с разветият български трибагреник, хванат с другата. До нея гордо реве възрожденският коронован лъв, сякаш слязъл от герба на знамето, където се вижда само част от горния край на щита и короната над него.
На заден план вдясно е Македония с разпуснати дълги коси, облечена в черно и забрадена като в траур. Прекършена и тъжна, тя все още е прикована с окови. Над нея се вее безнадеждно турското знаме. До нея на земята са захвърлени сгънато знаме с кръст на върха, нещо като корона и щит с изобразен на него български тъмен лъв, също коронован.
Вляво Тракия (Източна Румелия), застанала до руините на средновековна стена, е вдигнала призивно ръка и поглед към небето с надежда. В ръката си държи меч, подпира се на щит и е надянала на главата си венец. Нейният байрак също е сгънат, но е подготвен в очакване да бъде развят. Най-важното, което виждаме в случая е изображението върху щита. А то е пак български символ - изправен светъл лъв, с корона.
След приключване на Сръбско-българската война през 1885 г. Николай Павлович отново рисува алегорична политическа картина, позната ни в два варианта - живопис с масло и литография. Втората е тиражирана в 1886 г. като е отпечатана в Държавната печатница в София. Композицията е наречена „Съединението на Севернаи Южна България в 1885 г.” Отново за краткост идва и наименованието й „Съединена”, някъде и „Обединена България”.
Трудно е да се каже, кой от двата варианта на „Съединена България” е по-ранен. Днес се прави грешка като цветният вариант се приема за литография. В онова време цветните литографии са били ръчно оцветявани с два или три цвята. И на такава литография не може да се предаде този богат и нюансиран колорит, който притежава оригиналната картина, съхранявана в Националната художествена галерия в София.
Липсата на някои детайли в маслената цветна картина - гербът върху щита, надписите върху лентите, веещи се над знамето и др., подсказват, че тя е недовършена. Изглежда Павлович е започнал да рисува първо нея, а после е създал литографията, вече с много подробности и повече не се е върнал към първия си художествен опит.

Предполагам,че си виждал втората картина в цветния вариант и от там се заблуждаваш.''Разделена България'' е разпространена само като едноцветна литография.
0

Споделете тази тема чрез:


Страница 1 от 1
 • Вие не можете да започнете нова тема
 • Вие не може да отговаряте на тази тема

1 потребители четат тази тема
0 регистрирани потребители, 1 гости и 0 анонимни потребители


Data.BG e форум за дискусии. Data.BG не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Data.BG.

Close  Member Login