Цитат
Темата за лустрацията на комунисто-мафиотите от тоталитарния период на България започна да става все по-актуална.
За съжаление твърде късно. Номенклатурчиците и ченгетата си свършиха работата много добре - "преходът" премина под техния знак и сега е малко след дъжд качулка работата, но все пак е нещо. Забелязахте ли също, че в сегашния парламент има най-малко агенти и може би затова се решиха да предпиемат нещо срещу тях.
Цитат
Явно сте МЛАДИ хлапетии и не е имало кой да ви каже!
Пояснявам: всяко ниво комитети на БКП:
- Централния комитет на БКП (ЦК на БКП)
- Окръжните комитети на БКП (ОК на БКП)
- Общинките комитети йна БКП (ОбК на БКП)
и т.н.
си имаха номенклатура, т.е. списъци с хора и досиета (не като на ДС, ама почти).
За номенклатурата в съответния комитет ръководителите знаеха всичко.
Когато се наложи да се намери човек за дадена длъжност (от ръководител на групичката на чистачките в училище до председател на Министерския съвет)- търсеше се в номенклатурата.
Ако не си в номенклатурата - и най-свестния да си - отпадаш.
А да си в номенклатурата, трябва да клепаш другарчетата, другарката, другарите и всички комшии.
Или да си син, дъщеря, зет и т.н. на когото трябва.
Тая тема трябва да я сложат за важна!
Това е напълно вярно. Партията-майка имаше навика да прави всякакви списъци, включително и на номенклатурата.
Цитат
Архивът на БКП беше разсекеретен още преди 31. Декември 1989г.
За съжеление интересът към него беше много малък (вероятно контролиран).
В ОК на БКП, където живеех тогава, аз бях единствения, който пожела да се запознае - ба си, не бях нито журналист, нито никакъв - просто имах време - готвех се за кандидатския си минимун
Та в архива на БКП има документи, които буквално се казват "номенклатура".
Не знам, би трябвало сега архивът на БКП да е в Държавния архив.
Това е така и в същото време не е. На практика архива го няма, а там има документи, които са по-интересни дори от тези на ДС. Доколкото си спомням отказаха да го предадат и в момента се съхранява на няколко места, включително доколкото съм чувал и на Позитано. Ако искаш иди да провериш дали е в държавния архив...
Другите архиви, които също заслужават голямо внимание са тези на РУМНО. Въобще има толкова много да се вади и чете, че ви е бедна фантазията. И за това не е достатъчна една пиклива комися по досиетата, а цял институт - да ровят и да четат, да се говори, да показват по телевизията, да излзизат книги и т.н. за да разберат всички какво всъщност е представлявал режима и какви са ги вършели другарите. Това е част от нашата история, която трябва да се изучи до дъно и то няколко пъти и да влезе в учебниците по история. А не някакви пикльовци тука да се опитват да обясняват, че нямалко значение какво е ставало преди 20 или 50 години.
Мнението беше редактирано от gregg: 24.07.09 - 00:38