Форум

Data.BG Форуми: Q:стринг от малки да го направя в големи букви (главни) - Data.BG Форуми

Прехвърляне към съдържание

  • (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Вие не можете да започнете нова тема
  • Вие не може да отговаряте на тази тема

Q:стринг от малки да го направя в големи букви (главни)

#1
Потребителят е неактивен   petkopenkov 

  • Група: Потребители
  • Мнения: 112
  • Регистриран: 15-July 03
  • Репутация: 0
  • Интереси:php,perl,linux,win
кажете как мога един стринг от малки да го направя в големи букви (главни)
0

#2
Потребителят е неактивен   mcwolfmm 

  • Група: Потребители
  • Мнения: 9008
  • Регистриран: 16-November 04
  • Репутация: 2
да беше казал поне езикът - разликата обикновенно е в шестият бит на знакът (или беше петият ?)

http://linux-index.org/
Цитат(abozhilov @ Mar 28 2009, 16:55 ) <{POST_SNAPBACK}>
Писнало ми е да чета. ИЕ има дупки в сигурноста. Това са хлапашки наизустени изрази. Дай да ги видим дупките в него и тогава ще ни се изяснят на всички много неща ....
0

#3
Потребителят е неактивен   petkopenkov 

  • Група: Потребители
  • Мнения: 112
  • Регистриран: 15-July 03
  • Репутация: 0
  • Интереси:php,perl,linux,win
win cp-1251
cyricllic
0

#4
Потребителят е неактивен   mcwolfmm 

  • Група: Потребители
  • Мнения: 9008
  • Регистриран: 16-November 04
  • Репутация: 2
:) език за програмиране бе човек :)))

всеки език си предоставя подобна функция но ако желаеш да си я напишеш сам просто сменяш шестият бит - 0 за малка буква а 1 за главна - например 0х01000001 = а, 0х01100001 = А конфертирането е лесно - просто праскаш едно побитово или със маска 0х00100000 за да наравиш от малка главна буква

http://linux-index.org/
Цитат(abozhilov @ Mar 28 2009, 16:55 ) <{POST_SNAPBACK}>
Писнало ми е да чета. ИЕ има дупки в сигурноста. Това са хлапашки наизустени изрази. Дай да ги видим дупките в него и тогава ще ни се изяснят на всички много неща ....
0

#5
Потребителят е неактивен   petkopenkov 

  • Група: Потребители
  • Мнения: 112
  • Регистриран: 15-July 03
  • Репутация: 0
  • Интереси:php,perl,linux,win
оф сажалявам става въпрос за php
0

#6
Потребителят е неактивен   fuckingfreak 

  • Група: Потребители
  • Мнения: 393
  • Регистриран: 11-November 04
  • Репутация: 3
  • Пол:Мъж
  • Град:Варна
Ами по принцип... ако няма такава f(), най-лесно според мен се прави с знак по знак - вземаш ASCII кода на символа и, добавяш му някаква константа (не се сещам точно колко беше) и след това си го обръщаш пак в символ.
0

#7
Потребителят е неактивен   archivator 

  • Група: Потребители
  • Мнения: 1447
  • Регистриран: 28-July 04
  • Репутация: 0
А програмният език? :)
В PHP - strtoupper
В C - toupper (ctype.h) превръща lowercase знак в uppercase
Отдавна не съм писал на C, но мисля, че въпросната функция беше само за ANSII :)
0

#8
Потребителят е неактивен   fuckingfreak 

  • Група: Потребители
  • Мнения: 393
  • Регистриран: 11-November 04
  • Репутация: 3
  • Пол:Мъж
  • Град:Варна

mcwolfmm каза:

просто сменяш шестият бит - 0 за малка буква а 1 за главна - например 0х01000001 = а, 0х01100001 = А конфертирането е лесно - просто праскаш едно побитово или със маска 0х00100000 за да наравиш от малка главна буква

:shocked: :shocked: :shocked:
Хахахаха, само кат' ги вида в такъв формат и .... :)
0

#9
Потребителят е неактивен   mcwolfmm 

  • Група: Потребители
  • Мнения: 9008
  • Регистриран: 16-November 04
  • Репутация: 2
защо ?

char ch = 'A';

ch |= 32;



char ch = 'a';

ch &= 223;


елементарно е за цели стрингове просто позваш едно цикълче - нали идеята е човекът да схване как става - пък ще си го напише както му харесва

http://linux-index.org/
Цитат(abozhilov @ Mar 28 2009, 16:55 ) <{POST_SNAPBACK}>
Писнало ми е да чета. ИЕ има дупки в сигурноста. Това са хлапашки наизустени изрази. Дай да ги видим дупките в него и тогава ще ни се изяснят на всички много неща ....
0

#10
Потребителят е неактивен   petkopenkov 

  • Група: Потребители
  • Мнения: 112
  • Регистриран: 15-July 03
  • Репутация: 0
  • Интереси:php,perl,linux,win
със пхп функциата strtoupper не става
а това




char ch = 'A';

ch |= 32;







char ch = 'a';

ch &= 223;

не го разбирам честно казано
дайте ми малук пример
0

#11
Потребителят е неактивен   mcwolfmm 

  • Група: Потребители
  • Мнения: 9008
  • Регистриран: 16-November 04
  • Репутация: 2
как да не става бе човек


<?php

	  $str = "Mary Had A Little Lamb and She LOVED It So";

	  $str = strtoupper($str);

	  echo $str; // Prints MARY HAD A LITTLE LAMB AND SHE LOVED IT SO

?>


http://bg.php.net/ma....strtoupper.php

http://linux-index.org/
Цитат(abozhilov @ Mar 28 2009, 16:55 ) <{POST_SNAPBACK}>
Писнало ми е да чета. ИЕ има дупки в сигурноста. Това са хлапашки наизустени изрази. Дай да ги видим дупките в него и тогава ще ни се изяснят на всички много неща ....
0

#12
Потребителят е неактивен   georgedimov 

  • Група: Потребители
  • Мнения: 5328
  • Регистриран: 26-May 03
  • Репутация: 61
  • Пол:Мъж
  • Град:Велико Търново
А как е с кирилицата?
0

#13
Потребителят е неактивен   mcwolfmm 

  • Група: Потребители
  • Мнения: 9008
  • Регистриран: 16-November 04
  • Репутация: 2
кое как е с кирилицата ?

http://linux-index.org/
Цитат(abozhilov @ Mar 28 2009, 16:55 ) <{POST_SNAPBACK}>
Писнало ми е да чета. ИЕ има дупки в сигурноста. Това са хлапашки наизустени изрази. Дай да ги видим дупките в него и тогава ще ни се изяснят на всички много неща ....
0

#14
Потребителят е неактивен   petkopenkov 

  • Група: Потребители
  • Мнения: 112
  • Регистриран: 15-July 03
  • Репутация: 0
  • Интереси:php,perl,linux,win
да как е с кирилицата иначе става пробвах го
0

#15
Потребителят е неактивен   mcwolfmm 

  • Група: Потребители
  • Мнения: 9008
  • Регистриран: 16-November 04
  • Репутация: 2
:) strtoupper явно не обработва кирилица - така че ще трябва да си напишеш функцията - само имай в предвид че операторът &= го няма в пхп - нещо такова трябва да се получи

for($i = 0; $i < strlen($text); $i++)

{

	  if($text[$i] > 64) $text[$i] = chr(ord($text[$i]) & 223);

}


едит:

<html>

		<body>

				<?php

						$text = $_POST['text'];

						for($i = 0; $i < strlen($text); $i++)

						{

								if(ord($text[$i]) > 64) $text[$i] = chr(ord($text[$i]) & 223);

						}

						echo($text);

				?>

				<form method="post">

						<textarea name="text"></textarea>

						<input type="submit">

				</form>

		</body>

</html>


http://linux-index.org/
Цитат(abozhilov @ Mar 28 2009, 16:55 ) <{POST_SNAPBACK}>
Писнало ми е да чета. ИЕ има дупки в сигурноста. Това са хлапашки наизустени изрази. Дай да ги видим дупките в него и тогава ще ни се изяснят на всички много неща ....
0

#16
Потребителят е неактивен   petkopenkov 

  • Група: Потребители
  • Мнения: 112
  • Регистриран: 15-July 03
  • Репутация: 0
  • Интереси:php,perl,linux,win
а какво прави оератора & в този език за които си го написал
0

#17
Потребителят е неактивен   petkopenkov 

  • Група: Потребители
  • Мнения: 112
  • Регистриран: 15-July 03
  • Репутация: 0
  • Интереси:php,perl,linux,win
пичове ето го цикъла



$dlh = "тарикат";

for($i = 0; $i < strlen($dlh); $i++)

{

	$c=ord($dlh[$i]);

	  if($c > 223) { $t .= chr($c-32); continue; } else { $t .= chr($c); continue; }

echo "$t"; 

връща ТАРИКАТ

}

0

#18
Потребителят е неактивен   mcwolfmm 

  • Група: Потребители
  • Мнения: 9008
  • Регистриран: 16-November 04
  • Репутация: 2
в кой език :) почти навсякаде с & се отбелязва побитовото И имах в предвид че комбинацията &= я няма в php

погледни горе съм вдигнал долната граница от 32 на 64 - ако го ползваш това да си я едитнеш и ти - и задай някаква крайна стойност за да не се променят специалните символи

http://linux-index.org/
Цитат(abozhilov @ Mar 28 2009, 16:55 ) <{POST_SNAPBACK}>
Писнало ми е да чета. ИЕ има дупки в сигурноста. Това са хлапашки наизустени изрази. Дай да ги видим дупките в него и тогава ще ни се изяснят на всички много неща ....
0

#19
Потребителят е неактивен   georgedimov 

  • Група: Потребители
  • Мнения: 5328
  • Регистриран: 26-May 03
  • Репутация: 61
  • Пол:Мъж
  • Град:Велико Търново
М-да сетихте се, че трябва да си я пишете... Весела Коледа!
0

#20
Потребителят е неактивен   kwatee 

  • Група: Потребители
  • Мнения: 84
  • Регистриран: 17-December 04
  • Репутация: 0
  • Град:Sofia
А защо трябва след като си го има готово? :)
mb_strtoupper($string,"cp1251")

0

Споделете тази тема чрез:


  • (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Вие не можете да започнете нова тема
  • Вие не може да отговаряте на тази тема

1 потребители четат тази тема
0 регистрирани потребители, 1 гости и 0 анонимни потребители


Data.BG e форум за дискусии. Data.BG не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Data.BG.

Close  Member Login