Предстои да си монтирам ролетни щори на къщата и сега съм в дилема какви да избера... Дали да са от алуминий или ПВЦ
Алуминия като цяло е "вечен" материал и ще е лесен при почистване, докато за ПВЦ ми казват, че може да пожълтее във времето.
Моето притеснение е, че 2 броя са по големи размери и ако са от алуминий, въпреки че е лек метал, да не са трудни за управление... Но пък чувам и обратното, че ПВЦ били по-тежки, а не мога да разбера как, като са от пластмаса?!
Другото което ми обясниха е, че ПВЦ-то което се предлага на пазара прозирало... Демек през деня ще "свети" в жълто, а няма да е 100% тъмнина.
Отделно от това, алуминиевите са пълни с пяна за по-добра топлоизолация и това е още един бонус за алуминиевите, та само цената им по-висока. Като добавим и това, че алуминият е материал който не старее във времето, затова инвестицията е оправдана. Също така, ви позволява да изберете цвят.
За моите нужди ми предложиха модела H39:

Външни щори H39
Този модел се изработва от алуминиева кутия, конзоли, водачи и ламели с ширина 39мм. Ламелите са пълни с полиуретанова пяна за по-добра шумо – топлоизолация. Кутията, която представлява преден и заден капак е изработена от алуминий. Този тип кутията се монтира отвън на сградата, като може да е с издадеността навън или навътре.
копирано от: https://sunnyblind.c...be%d1%80%d0%b8/
Осстава проблема с конденза на алуминия и изобщо ще има ли такъв... То и да прави конденз ще е във въздушния джоб, а не в помещението.
Ако някой е ползвал и двата продукта нека даде малко повече инфо,
Благодаря предварително.